Ameliyattan Korkuyorum, Ameliyat Olduğum Gün Neler Yaşayacağım?

Kimi hastalar için ameliyat korku yaratmakta ve akıllarına kötü senaryoları getirmektedir. Sadece sonuç olarak değil ilk günlerde yaşayacaklarını bilmemek bu korkunun en temel nedenidir. Anestezi süreci nasıl olacak? Ağrı olacak mı? Hareket edebilecek miyim? Yemek yemek, tuvalete gitmek zor olacak mı? İdrar sondası takılacak mı? İşime ne zaman geri dönebileceğim? Bunlar en sık duyduğumuz sorulardır.

Mehmet Tapan
Mehmet Tapan tarafından yazıldı. 0 yorum 1297 görüntüleme

AMELİYATTAN KORKUYORUM, AMELİYAT OLDUĞUM GÜN NELER YAŞAYACAĞIM?

Kimi hastalar için ameliyat korku yaratmakta ve akıllarına kötü senaryoları getirmektedir. Sadece sonuç olarak değil ilk günlerde yaşayacaklarını bilmemek bu korkunun en temel nedenidir. Anestezi süreci nasıl olacak? Ağrı olacak mı? Hareket edebilecek miyim? Yemek yemek, tuvalete gitmek zor olacak mı? İdrar sondası takılacak mı? İşime ne zaman geri dönebileceğim? Bunlar en sık duyduğumuz sorulardır.

Şimdi olası tüm sorulara başlıklar altında cevap vereyim:

ANESTEZİ SÜRECİ: Günümüzde anestezi oldukça büyük bir yol kat etti. Anestezi ilaçlarının etkileri daha ön görülebilir durumdadır. Ameliyat öncesi anestezi doktoru tarafından ameliyata uygunluğunuz derecelerle değerlendirilir. Bu derecelendirme için dünyada en çok kullanılan yöntem ASA skorudur, bu American Society of Anesthesiologists Physical Status Classification System kelimelerinin kısaltmasıdır. 6 derecelidir ve ASA 1 en sağlıklı hastayı ifade etmektedir. ASA 1 ve ASA 2 skoruna sahip hastalar biz cerrahlar için en ideal ameliyat edilecek hasta grubudur. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar bu ameliyatta da nasıl uyanacağınız konusunda fikir verici olabilir. Ayrıca ameliyat masasında uyurken iyi bir ruh hali ve pozitifi düşünmek anestezi etkisinden uyanırken de aynı etkiyi gösteriyor, buna kesinlikle inanın…

AĞRI: Ameliyat sırasında sizlere çok kuvvetli ağrı kesiciler verilir. Anestezi kelimesi de buradan gelir, hissetmemek… Uyandığınızda anestezi doktorunuz ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak ağrı kesiciler genellikle verilmiş olsa da bazı ağrıya hassas kişiler vücudundaki farklılıkları mesela korseyi bile bir rahatsızlık olarak hissedebiliyorlar bu tümüyle doğal bir durumdur. Hasta odanıza geçtiğinizde ilerleyen saatlerde ağrı kesicilerin etkisi geçtikçe ağrı hissi duyabilirsiniz. Temelde ağrı, bıçak kesiği, batma ya da rahatsızlık hissi şeklindedir. Bunlar bizim beklediğimiz olağan durumlardır. Ağrı kesicilerle kontrol altına alabilmekteyiz. Ameliyatın ilk günü işte ağrının en yüksek olduğu gündür ancak unutmayın her geçen gün kesinlikle dramatik bir şekilde ağrınız azalacaktır. Sıradışı ağrı başka bir yazımızın konusu olacaktır…

HAREKET: Ameliyattan sonra en çok istediğimiz şey, yemek saatiniz gelip yemek yediğinizde artık yürüyebilir hale gelmenizdir. Birilerinin size eşlik etmesi size cesaret verecektir. Kıpırdamak dikiş bölgelerinize rahatsızlık verebilir. Ama unutmayın yatağa bağlı kaldıkça psikolojiniz ve biyolojinize zarar verebilir.

YEMEK YEMEK: Ameliyattan 4-6 saat sonra yemek yemeniz artık serbesttir bu durumun sebebi aldığınız anestezi ilaçlarıdır. Yemek tercihiniz hafif şeyler olmalıdır, yağlı ya da ağır yiyecekler ameliyatın ilk günü size iyi gelmeyebilir.

TUVALET İHTİYACI: Ameliyatın çeşidine göre idrar sondası kullanmayı tercih ediyorum. İdrar sondasını ameliyatta kullanmamızın en temel sebebi uzun ameliyat süresidir. 3-4 saati geçen bir ameliyat vücut sıvı dengeniz açısından önemli olduğu gibi mesaneniz de dolacağı için siz anestezi altındayken sondayı takıyoruz. Bu zorunlu bir durum… Ameliyatın sonunda idrar sondasını çıkartıp çıkartmamaya karar veriyoruz. Ben bazı karın germe ameliyatı olmuş hastalarımda ve bazen 360 derece liposuction işlemi yaptığım hastalarımda ameliyat günü sondanın kullanılmasını tercih ediyorum. Elbette hastam o gün hareket etmesi gerekiyor ancak sık idrar gitmek ameliyat sonrası ilk saatlerde ağrı eşiği düşük hastalarımı üzebiliyor. Ameliyatın olduğu günün ertesi ise idrar sondasını kesinlikle çıkarıyorum çünkü artık hastamın daha fazla hareket etmesi gerekiyor ve sondanın daha uzun süreli kullanımdaki en önemli risk olan idrar yolu enfeksiyonu riskini göze almak hiç istemediğim bir durumdur.

İŞE GERİ DÖNÜŞ: Bunu iki başlık altında değerlendirmek lazım: Görsellik ve fonksiyonellik. Görsel açıdan görünür bir bölgenize yaptığım ameliyata bağlı şişlik nadiren de morluk durumu rahatsız edici sorulara ve kimi zamansa yüz yüze çalışılan mesleklerde sorunlara yol açabilir. Ama şunu unutmayın şişliği kontrol etmek sizin elinizde… Tuzlu gıdalarla beslenmemek, bol su içmek, aktivitelere dikkat etmek yapılabilecek en kolay yöntemlerdir. Morluk ise, eğer olursa, genelde 7-10 günden uzun sürmez. Bu süreyi kısaltabileceğiniz kremler de mevcuttur. Yüz estetiği ameliyatlarında güneş altında çalışan hastalarımı da sık sık uyarmam gerekiyor. Her ne kadar güneş koruyucu kullanmalarını söylesem de güneş maruziyeti minimumda olmalıdır. Fonksiyonel açıdan vücut ve meme estetiği ameliyatlarında ilk 4-6 hafta ağır yük kaldırmamak çok önemlidir. Yine uzun süre ayakta durmak ya da uzun ve ağır sporlar vücut estetiği ameliyatlarından sonraki ilk 4 hafta kaçınmak gerekir. İşe geri dönüşün psikolojik boyutu ise sizde. Bize her an ulaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere
Mehmet Tapan

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle
X
WhatsApp
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp